TEATRU CONSTANTA. Constănțenii sunt invitați sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 20.30, la un spectacol unic de teatru, intitulat „Picături de istorie”.
Distribuția numeroasă a spectacolului – 15 actori și 40 de figuranți, firul epic al scenariului, ambianța asigurată de ruinele milenare și de iluminarea acestora, doar cu lumânări, făclii, opaițe, coloana sonoră inspirată din muzica celtică și itinerarea acțiunii în cele trei spații de joc vor recrea atmosfera de acum doua milenii și îi vor transpune pe spectatori în starea pe care Ovidius o descria în „Tristele” ca fiind „Bucuria de a fi îndurerat la Tomis”.
„Este un spectacol de teatru labirint, organizat în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanța, Primăria Municipiului Constanța și Muzeul Național de istorie și Arheologie Constanța. Desfășurarea este împărțită în trei planuri. Vom începe din părculețul Arheologic din fața Edificiului Roman cu Mozaic, apoi spectatorii și actorii vor trece prin Edificiul Roman, apoi vom coborî la Termenele Romane, pentru ultima parte. Acțiunea spectacolului este bazată pe poveștile de viață ale persoanelor ale căror epitafuri sunt înscrise pe pietrele de mormânt din părculețul arheologic de lângă Muzeul de Istorie”, a declarat Sebi Pătrunjei, coordonator activități, în cadrul unei conferințe de presă.
Regia artistică, scenografia și scenariul sunt semnate de Dana Dumitrescu, directoarea Teatrului de Stat Constanța, muzica de Adrian Mihai, iar documentarea îi aparține scriitorului Cristian Cealera. Din distribuție fac parte: Laura Iordan Adrian, Maria Lupu, Alina Manțu, Ana-Maria Ștefan, Andrei Cantaragiu, Adrian Dumitrescu, Remus Archip.
Spectacolul începe la Edificiul Roman cu Mozaic.
Reprezentația spectacolului va fi gratuită pentru public.
Nobila Epifania, legionarul veteran Valerius Germanus, negustorul grec Asclepiades, gladiatorii Argutos și Skirtos, dar și vestitul poet latin Ovidius sunt personajele principale care se vor prezenta în fața publicului de secol XXI, pentru a-și spune poveștile de viață… și de moarte. De pe urma lor avem ca mărturii peste veacuri inscripțiile lăsate pe pietrele lor funerare din necropola de secol II – III sau versurile poetului Ovidius, iar aceste cuvinte de adio sunt mesaje extraordinare, de natură să creeze împreună o frescă unitară a acestui oraș de la malul Pontului Euxin.
Personajele principale ale spectacolului sunt locuitori ai Tomisului de acum doua milenii, care își spun bucuriile și împlinirile avute, dramele trăite, tristețile, remușcările, reușind astfel să recompună, prin intermediul acestui spectacol, viața vechii cetăți.
Așa vom afla povestea Epifaniei, care s-a născut în Grecia, din mamă ateniană și tată originar din orașul Hermione. Fiică de armator, Epifania s-a căsătorit cu Hermogenes Angilianul, care avea aceeași meserie ca și socrul său. După ce au călătorit ani buni în diverse locuri ale lumii cunoscute, cei doi s-au retras la bătrânețe în casa de la Tomis, unde Epifania s-a dedicat acțiunilor de binefacere. A avut grijă de oameni necăjiți, de orfani și s-a gândit doar să facă bine, fără a cere nimic în schimb. La moartea sa, soțul Hermogenes a ridicat „plin de recunoștință” un altar, în memoria mult iubitei sale soții.
Acslepiades este un tată îndurerat, care își pierde cei doi copii de 2 și 6 ani, morți într-o singură noapte, din motive care rămân un mister chiar și în zilele noastre. Pe fresca de pe monumentul lor funerar, părintele dă vina pe un „demon cu ochii răi”, care i-ar fi îmbolnăvit și ucis copiii. Omul cere zeilor subpământeni să răzbune ei această oribilă faptă și să îl pedepsească pe „demon”.
Avem și povestea unui fost legionar. Valerius Germanus, fiul lui Titus, din tribul Collina, port-drapel al legiunii VII Claudia Pia Fidelis, a trăit 57 de ani. După ce și-a îndeplinit stagiul militar în nu mai puțin de 6 campanii, a primit pământ la Tomis, și-a ridicat o casă și și-a întemeiat o frumoasă familie. A murit înconjurat de familia iubitoare și de cei trei copii și de soție.
Tot de pe inscriptiile de pe pietrele funerare aflăm si povestea a doi gladiatori, unul grec – Argutos, celălalt băștinaș – Skirtos Dacul, de asemenea personaje principale ale spectacolului. Cei doi au fost vedete în amfiteatrul Tomisului, unde s-au bucurat de multe victorii și de aplauzele publicului. Au trăit intens fiecare zi din viață conștienți că vor merge degrabă la zei. Și-au pierdut viețile în arenă, în lupte separate, la doar câteva zile distanță unul de altul.
Din poeziile lui Ovidius aflăm extrem de multe informații despre viața din avanposturile romane de la Pontul Euxin, o adevărată „Epopee a geților”, așa cum o denumea Umberto Eco. Ovidius nu putea lipsi de pe lista personajelor principale, el povestind cu lux de amănunte viața la Tomis, realizând o adevărată biografie a locuitorilor din zonă.
Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și este organizat de Georgiana I. Rusu PFA. Valoarea totală a proiectului este de 61.500 de lei, din care finanțarea nerambursabilă din partea AFCN este de 55.000 de lei, iar contribuția proprie a Rusu I. Georgiana P.F.A este de 6.500 de lei.